54. Bejegyzés
Úgy gondoltam, az evészavaroknak egyik részét már kellően kibeszéltük, most beszéljünk kicsit egy másik problémás evészavarról, az elhízásról.
Magyarországon, és a fejlett országokban egyre több az elhízott fiatal. Ennek több oka is lehet:
- Genetikai ok (a családban, ha valaki elhízott, nagyobb eséllyel lesznek az utódoknak is súlyproblémái)
- Környezeti tényezők (ez alatt értem azt, mikor a suliban a szünetben bedobunk egy Snickers-et vagy egy zacskó chipszet az iskolai büféből, majd este, fáradtan, kiéhezve az egész napos tápanyag hiányos ételektől, jól bekajálunk a tévé előtt. Sajnos, olyan világban élünk, ahol kevés munkahelyen tehetik meg azt a dolgozók, hogy nyugodtan megebédeljenek, így ők is, jó esetben reggeliznek a munkaidő előtt, ha el nem felejtődik, vagy ha belefér a reggeli készülődés közepette, az után pedig csak este jutnak legközelebb táplálékhoz. Ezek a dolgok nem tesznek jót egészségünknek.)
- Pszichés tényezők is közre játszanak az elhízásban (mint ahogyan a kóros soványságban is), mint például stresszes helyzetben mikor előkerülnek az eldugott csokoládék.
Mint ahogyan azt már nagy vonalakban írtam, sokban függ a környezetünktől az egészséges táplálkozásunk. És itt nem csak az időbeosztást kell érteni, hanem azt a sajnálatos tényezőt, miszerint az egészséges ételek drágábbak az egészségtelen vackoknál. Ezen mi, "kisemberek", nem tudunk változtatni, de oda tudunk figyelni néhány dologra, mellyel megelőzhető az elhízás. Ilyen például az, ha reggelidet otthonról hozod, vagy már otthon elfogyasztod, mely ne csak egy bögre kakaó legyen; tízóraira nem csokit vagy chipszet eszel, hanem egy almát, körtét, vagy más gyümölcsöt vagy nyers zöldséget, például sárgarépa csíkokat, akár valamilyen tejterméket, pl. joghurtot, túrórudit; ebédere pedig normális főtt ételt eszel, a menzán a suliban, vagy akár otthon amit anyuci vagy nagymama elkészít fáradtságos munka árán, hogy neked legyen mit enni. És ilyenkor nem kell fujjolni a spenótra, mert zöld, hanem meg kell tisztelni azzal a szakácsot, ha már belefektette az idejét és a türelmét az elkészítésébe, akkor legalább pár falatot eszel belőle. A szakirodalmak azt javasolják, hogy este 6 óra után már ne együnk semmit, én amondó vagyok, ha ezt este 7-ig kitoljuk, még semmi problémánk nem lesz, viszont az este 7 után nekilátott tepertős, szalonnás, hagymás stb. lakomákról szokjunk le.
A csokoládé (illetve az édesség, édes üdítő italok) szokott még problémát jelenteni. Ezekkel kapcsolatban annyi, hogy napközben 1-2 kocka, vagy egy kis csoki elfogyasztása senkinek sem árt, az édes, főleg szénsavas italokat én személy szerint nem ajánlom, maximum ebéd után egy két pohárral.

Úgy gondolom, ezek olyan apróságok az életben, melyekre ha csak egy kicsit is odafigyelünk, tettünk valamit egészségünk érdekében, hiszen az egészségünk az egyetlen olyan kincsünk az életben, melyet nem tudnak tőlünk elvenni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése